A fost descoperita cea mai “batrana” ruda a dinozaurilor

05 03. 2010, 00:00

Resturile fosile a cel putin 14 indivizi de Asilisaurus kongwe, cum a fost numita specia, au fost descoperite in sudul Tanzaniei si studiate de o echipa internationala alcatuita din paleontologi din SUA, Germania si Africa de Sud.

Asilisaurus kongwe a trait in Africa in perioada triasica, in urma cu cca. 245 milioane de ani, si reprezinta o forma de tranzitie intre reptilele mai primitive si dinozaurii specializati, cunoscuti din perioade mai tarzii.

Specia apartinea unui grup numit, generic, silesauri (silesauride), unul dintre marile grupuri de animale care au aparut in cursul "exploziei biodiversitatii" din Triasic, ca si pterosaurii si reptilele inrudite cu crocodilii actuali.

Silesaurii erau un soi de "veri" ai dinozaurilor, inruditi cu acestia in aceeasi masura in care cimpanzeii sunt inruditi cu oamenii.

Cercetatorii cred ca existenta acestor "veri", cele mai apropiate rude ale dinozaurilor, sugereaza ca silesaurii si dinozaurii descind dintr-un stramos comun si ca, in aceeasi perioada, existau si dinozauri. Acesta fapt ar insemna ca dinozaurii au aparut mai devreme decat se credea, iar fosile ale acestor primi dinozauri nu au fost gasite inca.

Infatisarea lui Asilisaurus kongwe a constituit si ea o surpriza, contrazicand convingerile paleontologilor. Acestia considerau ca rudele apropiate ale dinozaurilor trebuie sa fi fost niste creaturi bipede, carnivore; or, Asilisaurus kongwe era un animal patruped, cu maxilare alungite sub forma unui cioc si cu o dentitie ce indica o alimentatie erbivora sau omnivora.

Dovezile fosile arata ca grupul silesaurilor a existat timp de cca. 45 de milioane de ani. Dinozaurii, pe de alta parte, au cunoscut un succes evolutiv mult mai mare: ei au dainuit timp de 165 de milioane de ani, disparand abia in Cretacic, in urma cu cca. 65 de milioane de ani.

Sursa: BBC

CITESTE SI: