Sarpele mancator de dinozauri

02 03. 2010, 13:21

Ansamblul de fosile, bine conservat, a fost descoperit in India si studiat de o echipa de paleontologi americani de la Universitatea din Michigan. Ansamblul cuprinde scheletul aproape complet al unui sarpe (cu lungimea de 3,5 m), cel al unui pui de dinozaur abia eclozat (lung de cca. 50 cm) si doua oua. Reconstituind scena petrecuta in urma cu 67 de milioane de ani, rezulta ca a fost vorba despre atacul unui sarpe asupra unui cuib cu oua si pui de dinozaur.

Atacul a avut, probabil, intr-o zi in care cazuse o ploaie puternica, iar protagonistii scenei au fost surprinsi de un torent de noroi care s-a revarsat asupra lor, ingropand laolalta pradatorul si prada.

Se stia, pana in prezent, ca unele specii de dinozauri se hraneau cu puii si ouale altor specii din acelasi grup, iar cercetari recente aratesera ca si unele mamifere primitive consumau pui de dinozauri.

Acum, pentru prima oara, paleontologii au dovada faptului ca au existat si serpi, contemporani cu dinozaurii cretacici, care se hraneau cu puii acestora din urma.

Sarpele descoperit in India si botezat Sanejeh indicus, nu avea capacitatea - specifica unor serpi actuali - de a-si deschide foarte larg gura, datorita unei constructii anatomice speciale a maxilarelor.

Sanejeh indicus avea o gura cu deschidere mai degraba mica - asemenea soparlelor; totusi era capabil sa inghita prazi destul de mari, pur si simplu datorita faptului ca era el insusi mare.

Specia din care facea parte dinozaurul-victima nu a putut fi determinata cu precizie, datorita varstei mici a individului. Cercetatorii au putut afla, totusi, ca era vorba despre un sauropod - un dinozaur erbivor, cu gatul lung - si au presupus, bazandu-se pe descoperiri facute anterior in aceeasi zona, ca ar fi putu fi vorba despre un titanosaur.

Sursa: FOXNews

CITESTE SI: