Viespile au descoperit substantele antibiotice

02 03. 2010, 08:00

Specialistii au studiat viespile sapatoare din familia Philanthus, insecte care se folosesc de beneficiile unor bacterii pentru a realiza un adevarat "cocktail" de antibiotice naturale, destinat protejarii propriilor oua si larve impotriva infectiilor.

Era antibioticelor a inceput in anul 1928, data la care savantul Alexander Fleming a descoperit ca penicilina produsa de mucegaiul verde are proprietatea de a distruge bacteriile. Insa, cu milioane de ani in urma, viespile au dezvoltat o metoda similara de a produce substante antibiotice. Spre surpriza cercetatorilor germani, viespile nu s-au multumit cu dezvoltarea unei metode de producere a antibioticelor, ci le-au si folosit in cel mai eficient mod. Prin urmare, viespile au facut echipa cu bacteriile din genul Strepromyces in cadrul unei relatii simbiotice de pe urma careia benficiaza ambele specii. Femelele de viespi "cultiva" o serie de purici de plante care produc la randul lor un amestec de noua substante diferitie, fiecare cu proprietati antibiotice eficiente in lupta cu bacteriile si fungii periculosi.

Bacteriile Streptomycete, care sunt cele mai puternice bacterii care se dezvolta pe puricii de plante, au proprietatea de a tine departe alti agenti patogeni periculosi pentru urmatoarea generatie de viespi.

"Un tratament combinat cu streptoclorina si 8 alte substante piericidine diferite, este capabil sa protejeze larva de viespe impotriva unui spectru foarte larg de micro-organisme. Tratamentul in sine, nu poate fi eficient daca viespile folosesc o singura substanta. Acesta inseamna ca, in urma cu milioane de ani, viespile si simbiotii lor dezvoltasera deja o strategie denumita profilaxia combinata, strategie care este folosita si astazi de stiinta moderna", afirma cercetatorul Johannes Krois, din cadrul Institutului Max Planck pentru Eco-Chimie din Jena.

Sursa : DailyMail

CITESTE SI :