Specialistii au studiat viespile sapatoare din familia
Philanthus, insecte care se folosesc de beneficiile unor bacterii
pentru a realiza un adevarat „cocktail” de antibiotice naturale,
destinat protejarii propriilor oua si larve impotriva
infectiilor.
Era antibioticelor a inceput in anul 1928, data la care savantul
Alexander Fleming a descoperit ca penicilina produsa de mucegaiul
verde are proprietatea de a distruge bacteriile. Insa, cu milioane
de ani in urma, viespile au dezvoltat o metoda similara de a
produce substante antibiotice. Spre surpriza cercetatorilor
germani, viespile nu s-au multumit cu dezvoltarea unei metode de
producere a antibioticelor, ci le-au si folosit in cel mai eficient
mod. Prin urmare, viespile au facut echipa cu bacteriile din genul
Strepromyces in cadrul unei relatii simbiotice de pe urma careia
benficiaza ambele specii. Femelele de viespi „cultiva” o serie de
purici de plante care produc la randul lor un amestec de noua
substante diferitie, fiecare cu proprietati antibiotice eficiente
in lupta cu bacteriile si fungii periculosi.
Bacteriile Streptomycete, care sunt cele mai puternice bacterii
care se dezvolta pe puricii de plante, au proprietatea de a tine
departe alti agenti patogeni periculosi pentru urmatoarea generatie
de viespi.
„Un tratament combinat cu streptoclorina si 8 alte substante
piericidine diferite, este capabil sa protejeze larva de viespe
impotriva unui spectru foarte larg de micro-organisme. Tratamentul
in sine, nu poate fi eficient daca viespile folosesc o singura
substanta. Acesta inseamna ca, in urma cu milioane de ani, viespile
si simbiotii lor dezvoltasera deja o strategie denumita profilaxia
combinata, strategie care este folosita si astazi de stiinta
moderna”, afirma cercetatorul Johannes Krois, din cadrul
Institutului Max Planck pentru Eco-Chimie din Jena.
Sursa :
DailyMail
CITESTE SI :