Moartea unei exoplanete “in direct”

26 02. 2010, 12:49

Canibalismul cosmic este un fenomen cunoscut si face parte din istoria violenta a Universului. Deja se cunosc mai multe galaxii nascute din inglobarea altelor. In acest caz insa, este interesanta urmarirea intregului proces, si dezvaluirea diferitelor mecanisme in actiune.

De aceasta data, victima este planeta Wasp-12b care se invarte in jurul unei stele de talia Soarelui nostru, apartinand constelatiei Auriga. In 2008, atunci cand planeta a fost descoperita, dintre cele peste 400 planete extrasolare cunoscute pana in prezent, acesta le-a atras imediat atentia specialistilor si de-atunci o echipa internationala de astronomi o tine sub observatie.

Recent, Shu-lin Li de la National Astronomical Observatory din China, profesorul N.C. Douglas De la Universitatea Americana din Santa Cruz, si alti cerectatori de la Jet Propulsion Laboratory al NASA si National Science Foundation din Statele Unite, au povestit despre interesanta lor descoperire intr-un articol aparut in Nature.
Scrutand planeta, ei au remarcat ca era vorba despre una gazoasa, asemanatoare cu Jupiter, dar de 6 ori mai mare ca volum si din pacate foarte apropiata de steaua-mama (de 75 de ori mai aproape de Terra decat Soarele). Tocmai aceasta proximitate ii cauzeaza consecinte negative intrucat puternica gravitatie a stelei genereaza infricosatoare efecte de maree cu deformari importante ale formei si miscari interne care declanseaza o incalzire prin frictiune.

Planeta are de la sine deja o temperatura ridicata, de circa 2.500 grade centigrade, dar are tendinta de a se incalzi in continuare si de aceea intra in expansiune ca un balon. Straturile sale externe devin in consecinta mai putin dense, iar materia din care sunt constituite este absorbita de forta gravitationala a astrului-mama, distribuindu-se in jurul acestuia si formand inele pe planul ecuatorial similare celor existente in jurul lui Saturn.

Materia reabsorbita este semnificativa: s-a calculat ca masa pierduta este de 6 mld tone pe secunda. Prin urmare exoplaneta va fi inghitita integral si acest lucru se va intampla peste 10 milioane de ani. Lunga agonie planetara ii face insa fericiti pe astronomi, pentru extraordinara oportunitate oferita. In fond este o variatie a sortii rezervate si planetei Terra, a carei viata este legata de cea a Soarelui.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: