A fost fotografiat sistemul de aparare al ADN-ului

24 02. 2010, 12:21

Cercetatorii italieni au inregistrat un succes in demersul lor inedit de a fotografia, cu ajutorul unor microscoape puternice, "dansul de razboi" al moleculelor de guanina, un soi de legionari romani dupa modul in care se reaseaza in "dispozitiv" pentru a se "apara": ele trec de la o aranjare in sir indian la o alta compacta, defensiva, in grupuri de cate patru. "Acesta este mecanismul molecular caruia i se datoreaza protectia informatiilor genetice adapostite in cromozomi", a comentat Gian Piero Spada, cercetator la Universitatea Bologna.

Potrivit omului de stiinta, guanina reprezinta componenta principala a telomerilor: extremitatile filamentelor de ADN care incretindu-se, il protejeaza de agresiunile externe. Si tocmai capacitatea guaninei de a se organiza ca o "masinarie de razboi" permite aceasta ondulare.

Telomerii sunt considerati atat de importanti incat ultimul premiu Nobel pentru Medicina le-a fost acordat tocmai cercetatorilor americani care le-au descoperit functia. Cat despre guanina, aceasta pare a juca un rol central atat in procesul de imbatranire celulara, cat si in "nemurirea" celulelor tumorale. De fiecare data cand o celula se reproduce, telomerii ADN-ului sau in mod normal se incretesc, iar cand devin prea scurti, celula moare.
In anumite tumore insa, celulele reusesc sa-si mentina lungimea propriilor telomeri, continuand astfel sa se reproduca fara a imbatrani.

In studiul lor, chimistii italieni nu s-au limitat la vizualizarea acestui proces: ei au aratat si ca acesta poate avea loc nu numai intr-o solutie lichida, ci si pe o suprafata solida si ca, in plus, este controlabil in mod reversibil de om, prin intermediul unui simplu stimul chimic.
Sursa: La Stampa

CITESTE SI: