Cum vreti sa miroasa florile astazi?
O echipa de specialisti geneticieni de la Universitatea Florida din Gainesville, SUA, lucreaza la un proiect de cercetare care ar putea avea ca rezultat obtinerea unor flori cu miros mai puternic sau cu un parfum "la alegere" ori a unor legume cu aroma si gust imbunatatite.
Mirosul florilor este dat de anumite gene, care controleaza producerea unor substante aromate specifice. In ultimele 5 decenii, horticultorii au practicat o selectie artificiala ce viza obtinerea unor si fructe flori mai mari si mai durabile, neglijand mirosul, astfel incat, in cursul acestui proces, genele responsabile de miros s-au pierdut, in multe cazuri. Fenomenul este foarte vizibil, de pilda, in cazul trandafirilor moderni - foarte aspectuosi dar, practic, lipsiti de parfum. (Ca reactie la acest fenomen, in lumea occidentala s-a dezvoltat o miscare ce urmareste salvarea si reintroducerea in cultura a unor varietati vechi de flori, printre care diferite soiuri de trandafiri parfumati).
Studiind petuniile, intr-un scop cu totul diferit (ameliorarea unor soiuri de tomate, plante din aceeasi familie cu petuniile), cercetatorii au descoperit, din intamplare, un grup de 12-13 gene, a caror functie nu le era cunoscuta.
Analizandu-le, au aflat, in cele din urma, ca aceste gene erau responsabile de producerea a diverse substante aromate care, combinate, dau petuniilor parfumul lor specific.
Una dintre gene determina producerea unui ulei esential cu miros de trandafir; alta e raspunzatoare de mirosul de cuisoare, alta de un miros de "bere de radacini" (o bautura fermentata, care se fabrica din mai multa plante aromate) etc.
Cunoscand aceste legaturi, cercetatorii considera ca ar putea nu numai sa regaseasca mirosurile pierdute in procesul de selectie artificiala bazata pe forma si culoare si sa imbunatateasca, astfel, aroma fructelor si a legumelor, ci si sa creeze flori cu mirosuri noi.
Ca exercitiu, ei au creat deja o petunie cu miros de trandafir. Insa, din cauza tehnicilor complicate pe care le presupune manipularea genetica, va mai dura ani pana ce asemenea flori sa poata aparea pe piata.
Sursa: msnbc
CITESTE SI: