Mai mare al pasarilor, Dragobetele, sarbatoare taraneasca, se celebra, pe alocuri, la inceputul primaverii. Fete si baieti culegeau prin padure primele flori, atent supravegheati de batranele satului care veneau din urma. Ritual plin de seva si cateva implicatii premaritale, sarbatoarea Capului de Primavara nu ar fi trebuit sa fie stanjenita de mediatizata St. Valentine’s Day, serbare noua si urbana.
In prima zi a lunii lui Mart, mamele cautau o pietricica gaurita sau o moneda de argint pe care sa o lege cu snur impletit alb/rosu sau alb/negru la incheietura copiilor, s-o lase acolo pana la inflorirea pomilor si sa o agate apoi de crengile acestora. Ca sa fie copilul sanatos, sa treaca curat spre noul sezon si inceput al timpului.
Martisorul talisman a calatorit, apoi, de la sat spre oraseni, care l-au transformat intr-un cadou cu noroc oferit ca semn al afectiunii domnilor fata de doamne, apoi ca semn al relatiilor ierarhice; prin anii ’80 studentii de la Arte Plastice si cei de la Arhitectura creau mici zone de libertate boema in spatiile in care confectionau si vindeau martisoarele lor neconventionale.
Lasat din ce in ce mai mult in umbra mediatica, Martisorul se stinge usor
In prima a lunii lui Mart, baba Dochia si-a pierdut cojoacele si s-a pietrificat. Noua zile mai tarziu, cei 40 de mucenici bat cu batele pe sub pamant, strigand „intra frig, iesi caldura”.
Despre toate acestea si despre alte sarbatori care au fost candva frumoase, celebrate la inceput de primavara, va invit sa ascultati si sa discutati.
Laura Jiga Iliescu este cercetator principal gradul II in cadrul Institutului de Etnografie si Folclor „Constantin Brailoiu”, Academia Romana, Bucuresti. Coordonator al programului Arhivei de Folclor – Crearea, sistematizarea si valorificarea documentelor din Arhiva de Folclor. Detine o rubrica permanenta Traditii in „Igloo”, Revista de arhitectura si cultura. Absolventa a Facultatii de Litere, specializarea romana-portugheza, Universitatea Bucuresti. A urmat cursuri de studii aprofundate specializarea etnologie si folclor si studii doctorale, domeniul filologie, specializarea folclor, la Universitatea Craiova.
Data: 22 februarie, 18:30
Taxa: 30 ron – adulti /25 ron – elevi, studenti
Loc: Clubul Taranului (Muzeul Taranului Roman – intrare pe Strada Monetariei)
Inscriere la – [email protected]
CITESTE SI: