Cea mai veche manastire din lume isi deschide portile pelerinilor

11 02. 2010, 13:16

Stravechiul lacas de cult crestin se afla la circa 200 km de cunoscuta statiune turistica Hurghada si a fost fondat in anul 365 d.Hr., imediat dupa moartea sfantului Antonie cel Mare, unul dintre Sfintii Parinti ai bisericii. La doar 2 km de cea mai veche manastire din lume se afla pestera in care a trait, s-a rugat si s-a nevoit Sfantul Antonie cel Mare.

"Am terminat cu bine si cea de-a doua si ultima etapa a renovarilor manastirii. Sunt mandru ca la lucrarile de restaurare au muncit cot la cot, cu aceeasi dedicatie, crestini si musulmani deopotriva. Pentru noi nu are importanta ce fel de lacasuri de cult restauram, pot sa fie crestine, musulmane sau evreiesti, noi nu facem vreo deosebire intre ele deoarece toate acestea fac astazi parte din patrimoniul cultural si arheologic al Egiptului", declara celebrul arheolog Zahi Hawass.

Sfantul Antonie cel Mare este cunoscut si drept Parintele si patronul spiritual al tuturor calugarilor si monahiilor. A fost primul ascet crestin din istorie care s-a retras in pustie pentru o viata dedicata rugaciunilor si slavirii lui Dumnezeu. S-a nascut in anul 250, in sanul unei familii crestine din Egipt. Dupa moartea parintilor sai, Sfantul si-a vandut toate proprietatile si bunurile, iar banii i-a daruit saracilor. Dupa acest moment, s-a retras in singuratatea desertului egiptean. A petrecut astfel 85 de ani. Dupa moartea lui Antonie, fii sai duhovnicesti si-au sapat chili in preajma pesterii sfantului, zona devenind prima manastire crestina din lume. Aflata in mijlocul desertului si inconjurata de stanci impunatoare, manastirea se intinde astazi pe o suprafata de 10 hectare si gazduieste un numar de 7 biserici, incluzand bicerica Sfantului Antonie care adaposteste mormantul sau.

Renovarea complexului monahal, care contine picturi murale datand din Evul Mediu timpuriu si peste 1.000 de manuscrise stravechi, a costat circa 14, 5 milioane $.

Sursa: RiaNovosti

CITESTE SI :