Consumul de bauturi racoritoare favorizeaza aparitia cancerului pancreatic

11 02. 2010, 07:00

Desi relativ rar, cancerul pancreatic este unul dintre cele mai agresive cancere, avand o mortalitate foarte ridicata: doar cca. 5% dintre cei diagnosticati cu aceasta boala supravietuiesc mai mult de cinci ani de la data diagnosticului.

Iar consumul de bauturi carbogazoase indulcite sporeste considerabil riscul aparitiei acestei maladii, dupa cum sugereaza datele obtinute de autorii studiului.

Studiul a implicat 60.524 de persoane din Singapore, care au fost urmarite timp de 14 ani. In acest interval, au aparut 144 cazuri de cancer pancreatic, iar cercetatorii au constatat ca persoanele care beau doua sau mai multe bauturi racoritoare pe saptamana (cifra medie fiind cinci) prezentau un risc cu 87% mai mare de a dezvolta un cancer al pancreasului.

Intre consumul de suc de fructe si aparitia acestui tip de cancer nu a fost gasita nici o asociere.

Dupa parerea specialistilor, continutul ridicat de zahar din aceste bauturi mareste nivelul de insulina din organism, ceea ce duce la cresterea riscului de cancer pancreatic.

Pancreasul este organul care produce insulina, hormonul implicat in metabolizarea zaharurilor in organism.

Desi au constatat ca, in general, persoanele care beau cantitati mari de bauturi racoritoare carbogazoase prezinta si alte comportamente nocive (fumat, consum de alimente nesanatoase), oamenii de stiinta implicati in studiu considera ca efectul bauturilor racoritoare dulci asupra pancreasului este el singur foarte daunator, chiar in absenta altor obiceiuri nesanatoase.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI: