Carnea reptileleor poate fi contaminata cu bacterii, virusuri si
paraziti si poate contine, in unele cazuri, metale grele sau urme
de medicamente de uz veterinar, arata studiul publicat in
International Journal of Food Microbiology.
Mancand carnea unor reptile precum crocodili, serpi, testoase
sau soparle, oamenii risca se se imbolnaveasca de parazitoze sau sa
contracteze infectii cu bacterii precum Salmonella,
Shigella, Escherichia coli, Yersinia
enterolitica, Campylobacter, Clostridium si
Staphylococcus aureus.
Expertii recomanda congelarea carnii respective – pentru
inactivarea parazitilor – si, ulterior, prelucrarea termica
temeinica, evitandu-se utilizarea carnii crude sau insuficient
gatite.
Organismele Uniunii Europene desfasoara, in prezent, un proces
de cercetare a problemelor legate de consumul carnii de reptile,
pentru a elabora norme care sa reglementeze aspectele legate de
siguranta consumului.
Printre tarile din Uniunea Europeana exista unele in care se
utilizeaza carnea de reptile ca sursa de proteine in alimentatia
umana; carnea provine de la specii precum caimani, corcodili,
pitoni si iguane, soseste sub forma congelatata, in special din
sudul Africii, SUA si Zimbabwe, iar printre tarile importatoare se
numara Belgia, Franta, Germania, Olanda si Marea Britanie.
Sursa: Science
Daily
CITESTE SI: