10 sfaturi de protectie online pentru copii si parinti
In fiecare an, intr-o zi din luna februarie, Uniunea Europeana desemneaza EU Internet Safety Day, o zi in care ONG-urile, institutiile publice si scolile sunt invitate sa dezbata problema protectiei copiilor care navigheaza pe internet. In 2010, cu aceasta ocazie, mai multe organizatii desfasoara ample campanii de informare a copiilor si a parintilor, prin care atrag atentia asupra riscurilor la care se expun copiii care navigheaza online.
Un studiu din Marea Britanie arata ca, in Regatul Unit, 80% dintre copii cu varste cuprinse intre 5 si 7 ani folosesc regulat internetul. La nivelul intregii Uniuni Europene analistii estimeaza ca procentul este de peste 60%, in randul aceleiasi fragede categorii de varsta. Cea mai vulnerabila categorie de varsta este, conform datelor organizatiei Ceopc (Child Exploitation and Online Protection Centre), cea cuprinsa intre 10 si 13 ani - nivelul utilizatorilor de internet din aceasta categorie fiind de peste 80% in UE.
Cei care profita cel mai mult de naivitatea copiilor sunt
pedofilii si hotii. Ceopc da exemplul recent, de la sfarsitul lui
2009, al unui pedofil care s-a recomandat drept prietenul unui
prieten si a intrat in contact, pe hi5, cu o fetita de 12 ani. S-a
imprietenit cu ea, au inceput sa vorbeasca zilnic pe messenger, si
in cele din urma a determinat-o sa foloseasca webcam-ul si sa se
dezbrace in fata camerei. Din fericire, atunci cand i-a propus sa
se intalneasca in realitate, fetita le-a comunicat acest fapt
parintilor, iar acestia au luat legatura imediat cu politia.
Politistii l-au prins si au descoperit ca aceasta comunica online
zilnic cu 31 de fetite cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani.
Asadar, ce trebuie sa faci daca esti copil si vrei sa te protejezi
de persoane dubioase, necunoscute, care iti vor raul?
10 sfaturi pentru
copii
-
Nu fa niciodata publice datele personale precum adresa de acasa, numele scolii la care inveti sau numarul de telefon - nici pe ale tale, nici pe ale prietenilor tai.
-
Foloseste chat-uri, mesagerii instante sau retele de socializare online adecvate varstei tale si pentru a comunica cu persoane apropiate varstei tale sau cu membri ai familiei.
-
Creazati profile sigure, umbla la setarile de privacy, pentru a te asigura ca informatiile si fotografiile pe care le pui pe internet sunt vazute doar de prieteni si persoane de incredere.
-
In cadrul unei retele de socializare online, precum hi5 sau Facebook, nu accepta niciodata cereri de prietenie de la persoane pe care nu le cunosti in viata reala, decat daca acestea ti-au fost recomandate de parinti sau prieteni de incredere.
-
Nu te intalni niciodata cu persoane pe care nu le cunosti, chiar daca acestea iti sunt « prieteni online ». Daca chiar iti place cu adevarat de cineva pe care l-ai cunoscut online si vrei sa te intalnesti cu el/ea in viata reala, spune-le parintilor tai si invita pe unul dintre parinti sa participe la prima intalnire.
-
Foloseste webcam-ul pentru a comunica exclusiv cu oameni pe care ii cunosti in viata reala, inchide webcam-ul atunci cand nu-l folosesti.
-
Nu pune in circulatie mesaje vulgare, imagini sau alte materiale cu tine in ipostaze indecente.
-
Nu replica la un mesaj menit sa te hartuiasca, ci blocheaza-l pe cel care l-a trimis.
-
Invata cum sa respingi si sa blochezi mesaje sau contacte nedorite.
-
Deconecteaza-te de la internet, atunci cand nu il folosesti.
In cazul in care esti parinte, cei de la Ceops iti recomanda:
-
sa discuti constant cu copilul tau despre comportamentul acestuia online
-
sa afli exact ce site-uri de socializare foloseste copilul, pe cine are in lista de prieteni; repeta-i in mod frecvent cele 10 reguli de mai sus
-
sa folosesti firewall-ul si alte programe de securitate online pentru a bloca site-urile cu continut neadecvat copilului tau
-
sa monitorizezi activitatea online a copilului tau (creaza-i un profil de Windows pentru copii si restrictioneaza-i accesul la programe, softuri si site-uri care i-ar putea face rau).
CITESTE SI: