Salmonella&Co: unda “verde”
Impreuna cu Centrul European pentru Prevenirea si Controlul
Bolilor (ECDC), EFSA a publicat noul raport asupra zoonozelor de
origine alimentara. Datele, pe 2008, arata ca cele trei infectii
cele mai frecvente sunt in scadere fata de 2007. Informatiile
stranse de autoritati privesc cele 27 state membre ale UE si alte
patru externe, astfel incat sa furnizeze un cadru complet al
animalelor si alimentelor care stau la originea zoonozelor.
Dintre cele 15 tipuri de zoonoze prezente in raport, maladia cea
mai frecventa este campilobacterioza, cu peste 190.000 de cazuri
confirmate in 2008, circa 10.000 mai putin fata de anul precedent.
Agentul acestei boli, Campilobacter, poate cauza diaree si febra,
si a fost identificat mai ales in carnea cruda de pui, porc si
vita.
Pe locul doi se afla Salmonella, cu circa 130.000 de cazuri si o
rata de diminuare 13,5%. Salmonella ramane insa cauza cea mai
frecventa (35 %) a infectiilor de origine alimentara.
Aceasta boala se afla insa in centrul unui program european,
initiat in 2008, in vederea reducerii prevalentei Salmonellei in
crescatoriile de gaini. In clipa de fata, 20 de tari membre UE
si-au atins obiectele fixate in cadrul acestui program si, potrivit
raportului, acest fapt ar putea explica scaderea incidentei acestei
boli.
Cu circa 1.400 de cazuri confirmate, boala cauzata de bacteria
Listeria, listerioza, desi mai rara decat precedentele, starneste
putina preocupare. Cauza? Listerioza are o rata ridicata de
mortalitate, mai ales la presoanele vulnerabile, batranii si
copiii. Prezenta acestei bacterii a fost detectata in alimente
precum pestele afumat, produsele din carne tratata termic si
branzeturi.
In ansamblu, sursele principale ale infectiilor alimentare raman
insa ouale si produsele derivate (23 % din cazuri), urmate de
carnea de porc si derivate (10 %).
Sursa: Galileo
CITESTE SI: