Cel mai urat peste din lume este in pericol

29 01. 2010, 13:08

Cu toate ca este considerat o specie necomestibila, pestele gelatinos a atras atentia tuturor datorita fizionomiei sale care pare mereu trista si indurerata. Specia traieste doar in apele tropicale care scalda tarmurile Australiei si Tasmaniei, la adancimi de circa 800 metri. In ultimii ani s-a constatat ca pescuitul intensiv a dus la rarirea populatiilor acestui straniu peste care ajunge sa fie prins accidental in plasele marilor nave de pescuit industrial.
"In prezent mai exista doar cateva sanctuare marine destinate protejarii recifelor de corali din Pacificul de sud, dar au fost raportate nave de pescuit care violeaza granitele acestor rezervatii. In anul 2006, organizatiile ecologiste au fost foarte aproape de adoptarea unui moratoriu global care sa interzica pescuitul de mare adancime, din nefericire legea a cazut deoarece nu a avut suportul politic al marilor puteri economice", declara profesorul Ian Roberts, autorul prestigioasei lucrari " The Unnatural History of the Sea".

Pestii gelatinosi traiesc la mari adancimi unde presiunea este de cateva ori mai mare decat in apele de suprafata, pentru a se adapta la acest mediu dificil de viata, specia nu are vezica inotatoare. Pentru a-si asigura totusi flotabilitatea, Psychrolutes marcidus are o masa musculara aproape inexistenta, mare parte din corpul sau fiind format din gelatina organica care-i permite aproape fara efort sa pluteasca si sa se deplaseze la mica distanta de fundul marii. Lipsa de muschi nu este deloc un impediment, deoarece neobisnuitul peste se hraneste cu biomasa care pluteste in jurul sau.

Sursa: DailyMail


CITESTE SI :