Specia umana ar fi putut disparea in urma cu un milion de ani

25 01. 2010, 13:04

Dovezile genetice demonstreaza ca efectivul populatiei - un indicator al diversitatii genetice - primilor umanoizi, incluzand Homo erectus, Homo ergaster si Homo sapiens, numara aproximativ 18 500 indivizi, confom dr. genetician Lynn Jorde, de la Universitatea Utah din Salt Lake City. Acesta valoare se traduce printr-o populatie totala de maxim 55 000 de indivizi umani.

S-ar putea crede ca numarul hominizilor se afla in crestere la data raspandirii lor in Africa, Asia si Europa, insa actualele cercetari ale dr. Jorde sugereaza ca, in schimb, populatia si, ca atare, diversitatea ei genetica, s-au confruntat cu dificultati majore acum un milion de ani.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, grupul lui Jorde a scanat doi genomi umani moderni complet secventializati in cautarea unui tip de element mobil, denumit secventa Alu. Aceste secvente sunt mici franturi de ADN care se deplaseaza intre diferitele regiuni ale genomului, desi cu o frecventa atat de mica incat prezenta lor intr-o regiune poate dura foarte mult.

Deoarece regiunile ce contin Alu au avut timp sa acumuleze mai multe mutatii, echipa a fost capabila sa estimeze varsta unei regiuni, pe baza diversitatii sale nucleice. Atunci, echipa a comparat nucleotidele acestor regiuni vechi cu diversitatea generala din cei doi genomi pentru a estima diferentele efectivelor populatiei de atunci si de acum, si ca atare, diversitatile genetice dintre oamenii moderni si cei antici.

Jorde crede ca diversitatea genetica diminuata de acum un milion de ani sugereaza ca stromosii umani au experimentat un eveniment castrofal cu un milion de ani in urma, la fel de devastator ca eruptia vulcanica despre care sa crede ca aproape a eradicat umanitatea in urma cu 70 000 de ani. "Am traversat aceste cicluri in care am avut parte de populatie foarte numeroasa, dar si unele in care populatia a fost extrem de scazuta", a adaugat cercetatorul.

Sursa: Palearticle

CITESTE SI: