Carne de porc din celule stem
Desi, pentru moment, textura produsului obtinut in laborator nu este chiar identica aceleia a carnii de porc adevarate, oamenii de stiinta olandezi care lucreaza in cadrul In-vitro Meat Consortium - o retea de institute de cercetare olandeze implicate in acest proiect - cred ca se afla pe drumul cel bun.
Mai multe institute de cercetare din lume - din SUA, Japonia si tarile scandinavee - desfasoara experimente in acest domeniu dar, dupa opinia specialistilor, proiectul olandez este cel mai avansat.
Pentru a produce carne in laborator, savantii olandezi au izolat celule stem din tesutul muscular de porc, apoi le-au pus intr-o solutie nutritiva care stimuleaza celulele sa se multiplice in numarul dorit.
Pana acum, cercetatorii au reusit sa obtina doar fasii de carne de cca. un centimetru lungime - utilizabile doar pentru carnati ori hamburgeri.
Cea mai dificila problema cu care se confrunta este legata de continutul de proteine al produsului: carnea adevarata contine pana la 99 % proteine, in vreme ce carnea artificiala, produsa in laborator, are doar cca. 80%, ceea ce o face mai apoasa, mai putin consistenta decat carnea veritabila.
Tehnologia ar putea fi aplicata, in viitor, si pentru alte tipuri de carne, precum cea de pui, vita sau miel.
Unii experti se indoiesc ca aceasta carne artificiala va avea vreodata gustul carnii naturale, deoarece gustul carnii adevarate variaza in functie de o multitudine de factori, care tin de conditiile in cara a fost crescut animalul.
Experimentatorii se confrunta si cu critici legate de potentialul pericol pe care aceste "alimente de laborator" l-ar prezenta pentru sanatatea umana. Ei au precizat ca vor fi necesare teste riguroase pentru a stabili daca astfel de produse pot fi consumate in conditii de siguranta.
Sursa: FoXNews
CITESTE SI: