Istoria romanilor prin familii: 1. Familia Regala

18 01. 2010, 07:00

In 1848, pentru a incheia o perioada tulbure de intense framintari interne, se decide aducerea unui principe strain, decizie care va avea consecinte benefice pentru tara noastra. Primul rege - Carol I - a fost un personaj echilibrat, gospodar care a inteles bine psihologia romanilor: efectele intentiilor bune si ale muncii incepute cu etuziasm erau slabite de lipsa de disciplina. Regele Carol a adus disciplina, seriozitatea si echilibrul in viata tarii, iar in politica a reusit sa fie un bun arbitru intre diversele factiuni politice.

Rezultatele s-au vazut in primele decenii ale secolului XX, Romania devenind cea mai reprezentativa tara din Balcani, cu o economie infloritoare si receptiva la influente pozitive din occident.
In aceasta perioada - regalitatea avind in rol important in acest proces - politica romaneasca se reorienteaza dinspre Puterile Centrale (Germania, Austro-Ungaria) catre Aliati ( Franta si Anglia). In timpul primului razboi mondial se infaptuieste Marea Unire, Ferdinand fiind numit "Intregitorul".

Domnia controversatului sau urmas, Carol al II-lea, este reprezentativa in special in sfera culturala insa a fost incheiata in anul tragic din istoria noastra - 1940. Vom povesti si despre regina Elisabeta si regina Maria, personalitati feminine puternice, interesate de cultura, dovedind prin faptele lor curaj si o dragoste speciala pentru tara adoptiva si traditiile sale. Povestea va fi completata cu imagini din albume de epoca. Regalitatea este o realitate istorica care trebuie cunoscuta de noi toti, ea suprapunindu-se cu perioada cea mai efervescenta, din punct de vedere economic si cultural, din istoria noastra.


Data: 21 ianuarie, 19:00
Taxa: 30 ron - adulti /25 ron - elevi, studenti
Loc: fundatie, Intrarea Pristolului, 3

Inscriere la - contact@victoriei.ro