Ursii polari sunt in pericol de moarte din cauza poluarii

17 01. 2010, 00:00

Concluziile studiului sunt infioratoare pentru orice iubitor al animalelor: o cantitate uriasa de substante chimice industriale, precum mercurul sau compusii organoclorati, a infestat aerul si apa Oceanului Arctic, cu un impact devastator asupra ursilor polari. Oasele, organele interne si cele reproductive sau sitemul imunitar al impunatoarelor mamifere albe sunt din ce in ce mai afectate de aceste chimicale.

Aceste substante chimice poluante au un caracter foarte solubil, ele acumulandu-se in straturile de grasime a multor animale care sunt vanate de ursii polari. Impactul pe termen lung al toxinelor asupra ursilor polari a fost foarte greu de realizat in trecut, mai ales datorita dificultaii logistice care presupune prelevarea de sange si tesut de la ursi polari salbatici, insa in cele din urma, Programul Arctic Monitoring and Assessment, desfasurat intre 1999 si toamna lui 2009 a tras semnalul de alarma.

Expertul in zoologia arctica Dr. Christian Sonne de la Universitatea Aarhus din Danemarca, a reusit in aceasta perioada sa monitorizeze 80 de ursi polari care traiesc in arhipeleagul Svalbard din Norvegia, iar descoperirile sale au produs rumoare in comunitatea stiintifica.

Efectele negative ale poluantilor asupra ursilor polari:

  • Disfunctii sexuale - studiul a relevat o legatura directa intre nivelul de organoclorati si organele sexuale mici sau deformate ale ursilor polari
  • Organe hiperactive - clorul intensifica activitatea enzimelor din ficat, in vreme ce mercurul sporeste hormonii responsabili de stres din sange
  • Mercurul are efecte negatice accentuate asupra sistemului nervos
  • Toxinele chimice scad densitatea oaselor.

Concluziile studiului sunt pesimiste: schimbarea climatica va exacerba impactul poluantilor asupra ursilor polari.

CITESTE SI: