Restaurantul din Germania al lui Harald Wohlfahrt, Die
Schwarzwaldstube, detine trei stele Michelin, fiind considerat unul
dintre cele mai bune restaurante din Europa.
In noua sa calitate de expert gastronom al Statiei Spatiale
Internationale, Harald Wohlfahrt s-a grabit sa scoata din meniul
astronautilor tuburile cu mancare deshidratata – despre care a spus
ca seamana la gust cu mancarea pentru pisici – propunand, in locul
ei, feluri de mancare delicioase si consistente precum friptura de
vitel cu ciuperci, supa de cartofi si compot de prune. Celebrul
bucatar s-a inspirat din dorintele astronautilor, care au declarat
ca duc dorul gustului simplu, rustic, al mancarurilor de acasa.
Preparatele sunt conservate in recipiente inchise etans, astfel
incat sa reziste timp de doi ani.
Harald Wohlfahrt a avut o misiune dificila, trebuind sa tina
seama, in pregatirea alimentelor, de multe constrangeri datorate
modului de viata al astronautilor de la bordul ISS.
Astfel, sarea accelereaza pierderea de masa osoasa – un pericol
caruia deja ii sunt expusi astronautii aflati in misiuni lungi, din
cauza imponderabilitatii. Ei au nevoie si de suplimente de vitamina
D, pentru a compensa lipsa luminii naturale (cea care determina
formarea vitaminei D in organismul uman); de asemenea, simtul
gustului e diminuat in spatiu, astfel incat mancarurile au nevoie
de mai multe condimente.
Din pacate, sosurile pentru care Harald Wohlfahrt este vestit in
lumea intreaga nu fac parte din meniu deoarece, intr-un mediu
lipsit de gravitatie, exista pericolul ca aceste alimente lichide
sa se imprastie in jur si sa intre in aparatura electrica,
defectand-o.
Sursa: FOXNews
CITESTE SI: