De ce ustura ardeii iuti?
De fiecare data cand cineva musca dintr-un ardei chili,
invariabil cateva seminte sunt zdrobite in cadrul procesului de
masticatie. Razbunarea ardeiului este instantanee si se
concretizeaza prin eliberarea unui amestec de substante active care
"ard" gura si limba, denumite de specialisti-capsinoide. Pasarile
salbatice care inghit semintele intregi si le transporta neatinse
de-a lungul tubului digestiv, scapa astfel de problema reusind in
acelasi timp sa raspandesca semintele in alte zone. Pentru a
demonstra toxicitatea unor soiuri extreme de ardei iuti, profesorul
Sue Hartley din cadrul Royal Institution Christmas Lectures a
apelat la un voluntar in varsta de 27 de ani pe care l-a rugat sa
muste si sa mestece in prima instanta dintr-un ardei
chili din soiul Dorset Naga, considerat cel mai iute ardei din lume
deoarece atinge un milion de unitati pe scala Scoville, scala
internationala pentru masurat iuteala ardeilor.
Ardeiul Dorset Naga este de circa 500 de ori mai iute decat soiul
Jalapeno, considerat pana nu demult cel mai puternic soi de chili
din lume. Dorset Naga esta atat de toxic incat daca se
administreaza cateva picaturi din sucul sau in apa unei piscine de
dimensiune medie, dupa care se gusta din apa, iuteala sa este inca
puternica. Subiectul experimentului a reusit sa muste din temutul
Dorset Naga fara a mai apuca insa sa mestece deoarece substantele
active i-au inflamat ata de puternic limba si mucoasa bucala incat
era aproape de punctul in care sa se sufoce din lipsa de aer. Dupa
ca si-a revenit, voluntarul a declarat ca iuteala era pur si simplu
indescriptibila.
Cu toate acestea, cercetatorii ne asigura ca ardeii iuti extremi
sunt de fapt printre cele mai "blande" plante toxice. Acesta
deoarece cele mai temute plante precum ricinul sau cyanidele,
contin substante active mult mai puternice decat veninul de sarpe,
paianjen sau pisica de mare.
Sursa : DailyMail
CITESTE SI :