Totul despre cariile dentare

05 01. 2010, 12:13

Pentru descoperirea bazelor genetice ale adaptarilor care fac din Bifidobacterium dentium dusmanul numarul 1 al dintilor nostri, permitandu-i acestei bacterii sa supravietuiasca in cavitatea bucala, echipa de cercetatori coordonata de Marco Ventura si Francesca Turroni de la Universitatea Parma a izolat anumiti agenti patogeni ai cariilor dentare umane, carora ulterior le-au descifrat genomul in totalitate.

Din rezultatele analizelor a reiesit ca este vorba nu numai despre unul dintre genoamele cele mai lungi din tot genul Bifidobacterium, dar si cel mai bogat in particularitati: un cod genetic alcatuit dintr-un singur cromozom circular cu 2.636.368 perechi de baze, dintre care 89% continand informatiile necesare pentru sinteza proteinelor.

In primul rand, bacteria poseda gene care-i permit sa digere mult mai multe zaharuri fata de alte specii de bifidobacterii; astfel reuseste sa-si faca provizii de cantitati mai mari de energie pentru a trai si a se reproduce cat mai eficient. In plus, B. dentium mai prezinta si gene care-i confera capacitatea de a metaboliza hidratii de carbon prezenti in saliva secretata de glandele din cavitatea bucala, sintetizeaza proteine care-i permit sa adere "trainic" la suprafata dintilor, stie sa se apere de agentii anti-microbieni si reuseste sa tolereze medii foarte acide, consecinta a activitatii bacteriilor din placa dentara.
Aceste adaptari o fac foarte diferita de alte bifidobacterii, precum cele prezente in flora microbiana intestinala, cunoscute pentru efectele benefice asupra sanatatii "gazdei" lor: cele care participa la digerarea alimentelor, stabilizeaza PH-ul intestinal, promoveaza proliferarea si diferentierea celulara, ajutand si activitatea sistemului imunitar.
Sursa: Galileo

CITESTE SI: