Cum a redevenit Mediterana o mare

11 12. 2009, 12:34

O inundatie catastrofala, de proportii nemaivazute, cea mai mare pe care a cunoscut-o planeta Pamant, este cea care in urma cu circa 5,33 milioane de ani a dus la reumplerea bazinului Mediteranei, dupa ce deplasarea placilor continentelor il izolase complet de Oceanul Atlantic (la finalul Miocenului), facandu-l sa se usuce in mod treptat pe parcursul perioadei cunoscute sub numele de "criza salinitatii".

Cercetatorii spanioli de la Consiliul Superior de Investigare Stiintifica (CSIC) sunt autorii studiului care a dezvaluit detaliile colosalei inundatii care a readus "la viata" Mediterana. Potrivit articolului publicat in revista Nature, acesta le-a permis expertilor sa srtabileasca ca acest proces nu a fost deloc unul lent: totul a survenit intr-o perioada de timp de maxim 2 ani si nu pe parcursul a 10.000 de ani, cum sustineau alte teorii.

Potrivit oamenilor de stiinta spanioli, cand apele Atlanticului au reusit sa curga din nou prin Stramtoarea Gibraltar, in ceea ce devenise un soi de vale "seaca", a survenit o inundatie cu adevarat catastrofala; nivelul marii s-a ridicat rapid, cu varfuri de pana la 10 metri pe zi, si in scurt timp bazinul a primit "inapoi", 90% din apele sale. Asa a redevenit Mediterana o mare.

Sursa: Corriere della Sera

CITESTE SI: