Cei care amesteca bauturile alcoolice cu cafeaua – sau cu
bauturi energizante ori racoritoare ce contin cafeina – pot avea
probleme mai mari decat cei care beau doar alcool.
Cafeina induce, e drept, o oarecare stare de vioiciune, dar nu
contracareaza, in nici un caz, efectele alcoolului asupra
creierului.
Testele pe soareci de laborator, efectuate de cercetatorii de la
Temple University, SUA, au aratat ca soarecii carora li se
administrasera concomitent alcool si cafeina erau mai agitati si
mai sprinteni, dar la fel de „ametiti” ca si cei care consumasera
doar alcool si in aceeasi masura incapabili sa evite situatiile
care le-ar fi putut face rau.
Specialistii considera ca mecanismul functioneaza similar si in
cazul oamenilor: cei care au baut doar alcool si se simt obositi si
ametiti au sanse mai mari sa-si dea seama ca sunt beti si sa adopte
un comportament prudent.
In schimb, cei carora cafeaua ingerata concomitent cu alcoolul
le da o stare de vioiciune pot avea iluzia ca nu au baut mult si ca
pot, prin urmare sa „functioneze” normal – de pilda, sa conduca o
masina, ceea ce poate duce la situatii foarte periculoase.
Sursa: Telegraph Science
CITESTE SI: