Constatarea este rezultatul unui studiu coordonat de Caleb
Finch, profesor de gerontologie al Universitatii din Sudul
Californiei. El a evidentiat ca aceste avantaje genetice ale
omului, cauzate de vagi diferente ale secventei ADN precum si de
imbunatatirile de dieta, ii fac pe oameni mai putin susceptibili de
boli ale batranetii, precum cancerul, afectiuni ale inimii si
dementa, comparativ cu alte primate.
Finch sustine ca un contributor esential al longevitatii umane il
reprezinta genele care se adapteaza mai bine la inflamari. „De-a
lungul timpului, ingerarea de carne rosie, in special cruda si
infectata cu paraziti din era precedenta prepararii hranei, a
stimulat inflamari cronice, de natura sa conduca la unele dintre
cele mai comune afectiuni ale imbatranirii”, sustine Finch.
Aditional diferentelor de dieta dintre speciile de primate, oamenii
au dezvoltat si variatii unice ale genei transportatoare de
colesterol, denumita apolipoproteina E, care de asemenea regleaza
inflamarile si multe aspecte ale imbatranirii creierului si
arterelor. ApoE3 este unica la oameni si poate reprezenta ceea ce
Finch denumeste „gena adaptarii la carne”, gena responsabila cu
sporirea duratei de viata umane.
„ApoE ar putea reprezenta un prototip al altor gene care au activat
schimbarile uriase ale duratei de viata umane, precum si
dimensiunea creierului, in ciuda dietei noastre foarte bogata in
carne”, a declarat Finch.
Sursa: Phenomenica
CITESTE
SI: