Cartofii si tomate sunt adevarati pradatori carnivori, care
omoara insectele pentru a-si procura nutrienti.
Plantele captureaza si omoara mici isecte cu ajutorul
perisorilor lipiciosi de pe tulpina, iar cand cadavrele
„victimelor” cad pe pamant si se descompun, „ingrasand” solul,
plantele absorb substantele nutritive astfel procurate.
Specialistii cred ca aceasta „tehnica” s-a dezvoltat la speciile
salbatice de plante, ca o adaptare menita sa imbogateasca solul cu
substante nutritive.
Ulterior, plantele cutivate derivate din cele salbatice au
pastrat acesta adaptare, pe care botanistii de la Universitatea din
Londra, Marea Britanie, au remarcat-o la plante precum rosiile,
cartofii, petuniile, varietati ornamentale de tutun si la unele
specii salbatice, cum e traista-ciobanului.
Specialistii cred ca, privind lucrurile in acesta lumina,
numarul plantelor ce pot fi considerate carnivore este mult mai
mare decat se credea pana acum.
Sursa: Telegraph Science
CITESTE SI: