De doua ori loviti de soarta: bolnavii de SIDA sunt discriminati
Cea mai ingrijoratoare situatie are loc in China, unde 12% din numarul total persoanele infectate cu virusul HIV s-au lovit de refuzul autoritatilor de a le acorda orice forma de ingrijire medicala. In plus, o patrime din numarul medicilor chinezi si o treime din oficialii guvernamentali adopta frecvent atitudini negative si discriminatorii fata de purtatorii de HIV.
Lipsa unei educatii sanitare publice si pastrarea unor mituri, precum acela ca letala boala se poate contacta prin atingere si stransul mainii, sunt principalii factori care provoaca discriminarea chinezilor. Potrivit ministrului sanatatii din China, la sfarsitul acestui an, numarul chinezilor bolnavi de SIDA sau purtatori ai virusului HIV va ajunge la 740.000; 48.000 de chinezi fiind infectati numai in acest an.
Pentru a preveni discrimarile, oficialii chinezi au deschis mai multe centre pentru copiii infectati cu HIV, unde acestia invata, se joaca si traiesc, primind asistenta medicala, insa mai multe organizatii non-guvernamentale sustin ca, chiar daca initiativa le face bine micutilor, de fapt, pe termen lung, nu duce decat la perpetuarea discriminarii, indemnand oamenii sa izoleze bolnavii, nu sa convietuiasca in mod normal impreuna cu ei.
CITESTE SI:
-
SIDA, o maladie mult mai veche decat se
credea
-
Femeile sunt mai sensibile la
HIV.
- Transplantul de maduva - Viitor antidot al SIDA?