Formula jucariei perfecte

02 12. 2009, 13:02

Psihologul Cliff Arnall a elaborat formula la cererea unei companii britanice producatoare de jucarii, Worlds Apart.

Firma a finantat un studiu care a aratat ca majoritatea copiilor au primit, de Craciun, cadouri care nu le-au placut si cu care nu se joaca.

Cliff Arnall a luat in considerare 6 criterii, desemnate prin litere si carora parintii le pot asocia valori de la 1 la 5:

  • PI: copilul prefera jocul individual?
  • PO: cat de capabil e copilul sa se joace impreuna cu alti copii?
  • CR: jucaria e stimulatoare, incurajeaza creativitatea?
  • S: jucaria incurajeaza activitatea sociala?
  • U: cat de utila/practica e jucaria? Poate copilul sa se joace cu ea in cursul intregului an? E usor de transportat si de depozitat?
  • H: jucaria isi va pastra interesul de-a lungul timpului? Va putea fi folosita si de fratii mai mici, in anii urmatori?

Pare simplu, dar e nevoie de ceva calcule matematice, deoarece trebuie adunate valorile, apoi suma trebuie adunata cu: T inmultit cu L, totul impartit la radacina patrata a lui C (unde T e numarul de ore - estimat - in care copilul se joaca, in cursul unei saptamani, cu jucaria respectiva, L este numarul estimat de luni in care copilul ar fi interesat sa se joace cu obiectul cu pricina, iar C e pretul jucariei).

Cam complicat, asa ca firma Worlds Apart a pus la punct un website pe care parintii pot introduce pur si simplu valorile si afla rezultatul final. Un rezultat cu valoarea in jur de 40 e considerat foarte bun.

Interesant e faptul ca jucariile cele mai simple - cum ar fi cartile de joc - au scorurile cele mai mari, iar scorul scade mult in cazul jucariilor foarte scumpe (evident).

Arnall spera ca formula matematica - in ciuda complexitatii ei - sa-i ajute pe parinti sa aleaga mai usor cadourile, iar pe copii sa se bucure mai mult de ele.

Sursa: CBC

CITESTE SI: