Originile fricii au fost dezvaluite

26 11. 2009, 12:48

Potrivit cercetatorilor americani, amigdala, zona cerebrala unde iau nastere senzatia de frica si episoadele de panica, este dotata cu senzori chimici deosebit de sensibili la nivelul de aciditate din creier, la randul lui legat de excesul de bioxid de carbon; la acesta respectivii senzori reactioneaza, evocand un comportament de teroare si fuga.

"Amigdala este considerata un element central al circuitelor cerebrale ale fricii, dar acum realizam ca nu este doar o parte dintr-un circuit, ci si un senzor", a precizat John Wemmie de la Universitatea Iowa, care impreuna cu Michael Welsh semneaza un articol pe aceasta tema in revista de specialitate Cell.

In opinia lui Welsh, este foarte interesant ca evolutia a plasat un senzor de aciditate in acest circuit al sistemului nervos central. Circuitul in chestiune se gaseste in amigdala, iar aceasta este o structura care stimuleaza sistemul nervos simpatic in vederea unui comportament gen "lupta sau fugi", fiind corelat altor arii cerebrale implicate in reactia la eventuale pericole.

Studiul cercetatorilor americani a furnizat si o explicatie moleculara a modului in care cresterea concentratiilor de bioxid de carbon in creier solicita o senzatie de frica intensa, furnizand un punct de referinta pentru analizarea bazelor biochimice ale dereglarilor de anxietate si atacurilor de panica.
Sursa: Le Scienze

CITESTE SI: