In Norvegia s-a deschis prima centrala electrica osmotica
Pentru moment, e vorba despre un prototip, o centrala de dimensiuni reduse, care va permite companiei Statkraft - cel mai mare producator de energii alternative din Europa - sa testeze noua tehnologie.
Functionarea centralei se bazeaza pe procesul natural de osmoza, desfasurat intr-un rezervor impartit in doua printr-o membrana de un tip special; unul dintre compartimente fiind umplut cu apa dulce, celalat cu apa sarata, provenita din ocean.
Prin osmoza, apa dulce strabate membrana, intrand in coompartimentul cu apa sarata.
Aici se creeaza, astfel, o presiune mai mare, datorita careia este pusa in miscare o turbina generatoare de electricitate.
Centrala are o membrana cu suprafata de numai 2000 de metri patrati si produce, deocamdata, doar 2-4 kW, suficient doar pentru a alimenta o cafetiera electrica..
Viitoarele centrale (planificate a fi construite pana in 2015) vor fi mult mai mari (de marimea unui stadion de fotbal), avand membrane osmotice cu suprafata de cca. 5 milioane de mp.
Se preconizeaza ca o astfel de centrala sa produca 25 megawati, suficient pentru a alimenta 30.000 de gospodarii din Europa.
Sursa: Reuters
CITESTE SI:
- In premiera: celule fotovoltaice subterane
- Picatura de ploaie, o noua sursa de energie
- Eco-arhipelagul britanic care produce energie
Descopera.ro are nevoie de parerea ta. Completeaza chestionarul nostru!