Vulpea neagra de mare, pe cale de disparitie

19 11. 2009, 13:30

Update. Dintr-o regretabila eroare, editorul care a scris aceasta stire a confundat vulpea neagra de mare cu calcanul. Ne cerem scuze cititorilor nostri si promitem ca, in viitor, sa fim (mai) vigilenti. De asemenea, ori de cate ori sesizati greseli in stirile sau articolele noaste, va rugam sa ni le comunicati fie la adresa de e-mail contact@descopera.ro, fie in comentarii. Va multumim!

O eroare strecurata in taxonomia (clasificarea) speciilor marine i-a impiedicat pe cercetatori sa-si de-a seama pana acum de situatia dezastuoasa in care se afla vulpea de mare. O echipa de cercetatori francezi au publicat un studiu in jurnalul stiintific Aquatic Conservation prin care arata ca, in acest moment, vulpea neagra de mare este cea mai amenintata specie marina din lume.

Cercetatorii au descoperit faptul ca ceea ce numim vulpe de mare - un peste de mare cu corpul rombic, turtit lateral si asimetric, avand ambii ochi pe partea stangă si solzi lungi, tari pe burta si pe spate - sunt de fapt doua specii diferite Dipturus intermedia si Dipturus flossada.

La inceputul secolului XX, cele doua specii fusesera clasificate corect, separat, insa un studiu foarte influent din anul 1926 a pretins ca, de fapt, exista o singura specie de vulpe de mare - Dipturus batis, iar aceasta clasificare eronata a ramas neschimbata pana de curand. Eroarea care a persistat peste 80 de ani a facut ca pescarii sa nu cunoasca exact ce prind, iar institutiile abilitate cu protectia mediului si organizatiile care monitorizeaza viata marina sa nu-si de-a seama ca Dipturus intermedia a ajuns practic cea mai amenintata specie marina.

CITESTE SI: