Ciudatii viermi oceanici care se hranesc cu oase de balena
Viermii-de-oase, apartinand genului Osedax, au fost descoperiti pentru prima data in 2002, in apele din largul coastelor Californiei.
A fost nevoie de cativa ani de cercetari pentru ca biologii sa descopere modul de viata al acestor animale si sa descrie mai multe specii.
Intre 2004 si 2008, cercetatorii de la Monterey Bay Aquarium Research Institute au scufundat in ocean cinci cadavre de balene, pentru a oferi viermilor-de-oase - subiectul lucrarilor lor - o sursa de hrana abundenta.
Au aflat, astfel, ca acesti viermi isi incep viata sub forma unor larve microscopice care, atunci cand intalnesc cadavrul unui animal mare - un cetaceu sau un elefant de mare -, se fixeaza pe el si incep sa se hraneasca pe seama scheletului sau.
La un capat, corpul viermelui se ramifica, ramificatiile patrunzand in interiorul osului, de unde extrag substante nutritive.
La celalalt capat al corpului viermelui, se gasesc, la majoritatea speciilor, alte ramificatii, numite palpi, cu ajutorul carora animalele absorb oxigenul din apa.
Cand acesti viermi fixati ajung la maturitae, cu totii devin femele; in schimb, daca o larva "aterizeaza" pe palpii unei femele, evolueaza ca mascul, ramanand la dimensiuni microscopice si avand rolul de a fertiliza ovulele produse de femela.
Pana acum au fost descrise 17 specii de viermi-de-oase.
Sursa: FOXNews
CITESTE SI: