Traumele si stresul in primii ani de viata produc modificari genetice

10 11. 2009, 11:51

Autorii studiului, Christopher Murgatroyd de la Max Planck Institute of Psychiatry din Munchen, Germania, au studiat efectele pe termen lung ale stresului pe soareci nou-nascuti. Cei stresati, au observat ei, au produs hormoni capabili sa le modifice "zestrea" genetica, influentandu-le apoi in mod negativ, in anii succesivi, comportamentul.

Pentru a demonstra acest lucru, ei au "stresat" cobaii nou-nascuti separandu-i de mame timp de cateva ore pe zi, studiind apoi la nivel molecular consecintele traumei respective asupra dezvoltarii ulterioare a acestora. "Le-am provocat animalelor un stres usor, care nu le-a impiedicat sa manace, dar le-a provocat senzatia ca sunt abandonati", a explicat Murgatroyd.

Astfel, cercetatorii au descoperit ca soarecii "parasiti" de mame in primele lor zile de viata se dovedeau ulterior mai putin capabili sa infrunte situatii stresante, dand dovada si de o memorie mai putin dezvoltata decat ceilalti.

La soriceii stresati, cercetatorii au identificat schimbari epigenetice la nivelul unei gene care codifica un hormon specific al stresului, vasopresina. "Am descoperit ca situatia respectiva influenteaza in mod permanent gena vasopresinei. Ea ramane programata astfel incat sa produca niveluri ridicate ale acestui hormon toata viata individului in cauza" a mai precizat Murgatroyd.

Sursa: La Stampa

CITESTE SI: