Odiseea spatiala a viermilor
4000 de viermi microscopici, din specia Caenorhabditis elegans, colectati din gunoiul menajer, vor deveni "cobaii" unui experiment care se va desfasura la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) si in laboratoarele Universitatii din Nottingham, Marea Britanie, pentru a studia impactul fiziologic al calatoriilor in spatiu asupra astronautilor.
Acesti viermi sunt utilizati de multa vreme in experimente si cercetari medicale si genetice, deoarece anumite aspecte ale fiziologiei lor prezinta similaritati cu cea a unor oraganisme mai avansate, inclusiv cel uman.
In cazul de fata, ei sunt candidatii potriviti pentru studierea efectelor lipsei de gravitatie, deoarece prezinta fenomenul de atrofie musculara, acelasi care duce la slabirea fortei si pierderea masei musculare la astronautii care traiesc vreme indelungata in conditii de lipsa de gravitatie.
Oamenii de stiinta de la Universitatea din Nottingham vor trata viermisorii cu o substanta numita RNAi, sperand sa reduca astfel atrofia musculara.
Viermisorii vor petrece patru zile in spatiu, inainte de a fi readusi pe Pamant pentru a fi evaluate efectele "gravitatiei zero" asupra musculaturii lor.
Sursa: Telegraph Science
CITESTE SI: