Calul si porcul au fost “decodati” genetic

06 11. 2009, 12:59

Cele doua studii furnizeaza pretioase informatii legate de procesele de domesticire, variabilitate genetica intre rase, asemanari si diferente cu fiintele umane. Studiul genomului calului a inceput in urma cu trei ani la Broad Institute de la MIT si la Harvard, proiectul fiind bazat pe o ampla colaborare internationala. Cercetatorii au secventiat intregul genom al unei iepe din rasa Thoroughbred, iar din analiza celor 2,7 miliarde de litere", a reiesit ca circa 53% dintre gene se afla pe cromozomi in aceeasi pozitie ocupata de gena corespondenta pe cromozomul uman, un fenomen cunoscut sub numele de sintenie.

Potrivit cercetatorilor, aceasta descoperire ar putea ajuta cercetarea in domeniul bolilor genetice, din moment ce caii si oamenii au in comun circa 90 de gene. Analiza ADN-ului ecvestru a mai rezervat o surpriza: observand cromozomul 11, oamenii de stiinta au descoperit un nou centromer (regiuni centrale ale cromozomilor constituite din secvente duble de ADN). Este vorba despre un centromer functional si stabil, dar care nu poseda secvente duble de ADN, constituind asadar o "achizitie" recenta in panorama evolutiva a mamiferelor.

In cazul porcului, studiul prezentat a implicat si el universitati si centre specializate din lumea intreaga, genomul unui mascul din rasa Duroc fiind descifrat in proportie de 98%. Din analiza acestuia, oamenii de stiinta spera sa izoleze gene care sa faca lumina asupra proceselor imunitare si fiziologice proprii speciei. Porcii si-au dovedit de multa vreme utilitatea ca modele pentru studiul bolilor umane, iar rezultatele proiectului, publice si fara brevet, vor servi la promovarea cercetarii bolilor cardiovasculare, pulmonare, gastrointestinale si imunologice.

Sursa: Galileo

CITESTE SI: