Sarutul a fost inventat pentru “raspandirea germenilor”

03 11. 2009, 13:02

Cercetatorii sustin ca gestul tandru permite unei bacterii denumita Cytomegalovirus, periculoasa in timpul sarcinii, sa fie transmisa de la barbat la femeie si sa ii ofere acesteia din urma ragazul necesar sa creeze protectie impotriva agentului patogen.

Bacteria se gaseseste in saliva si nu cauzeaza probleme. Dar poate fi extrem de periculoasa atunci cand o femeie este insarcinata si poate provoca pierderea vlastarului intrauterin sau defecte din nastere ale copilului.

"Inocularea femeii cu cytomegalovirusul specific barbatesc se produce cel mai eficient prin contact bucal si transfer de saliva. Sarutarea aceleiasi persoane pentru aproximativ sase luni ofera cea mai buna protectie", a declarat medicul Colin Hendrie de la Universitatea din Leeds.

Pe masura ce relatia avanseaza si saruturile devine tot mai pasionale, imunitatea femeii este sporita, reducand simtitor sansele imbolnavirii. Pana ramane insarcinata, sansa infectarii fetusului scade foarte mult.

In trecut, oamenii de stiinta au teoretizat ca sarutul actioneaza ca o forma de control evolutionist al calitatii, saliva detinand importante indicii de fertilitate, sanatate si gene. Insa psihologii din Leeds si de la Universitatea din Central Lancashire sustin ca aceste lucruri pot fi judecate si in lipsa unei apropieri atat de intime.

"Informatiile privind tonusul, mirosul, conditiile de reproducere, starea de sanatate si, desigur, igienta fizica si orala pot fi toate obtinute prin simpla proximitate fizica. Cantitatea mica de informatii aditionale provenite prin sarut reprezinta un pretext improbabil al dezvoltarii acestui obicei", a mai adaugat doctorul Hendrie.

Sursa: Telegraph

CITESTE SI: