Echilibrul instabil al musonilor

23 10. 2009, 12:27

Primavara, aerul de deasupra pamantului se incalzeste mai rapid decat cel de deasupra marilor. Aerul cald se ridica si il "mobilizeaza" pe cel rece provenit din ocean, cel aducator de precipitatii, cu doua consecinte: ploaia raceste suprafata, dar elibereaza si caldura latenta cand vaporii aposi se condenseaza in picaturi. Cu cat aerul transportat catre zona continentala este mai umed, cu atat mai multa caldura latenta este eliberata de ploaie, si cu atat mai mult aer umed este impins catre pamant, printr-un mecanism de auto-amplificare ce mentine diferenta de temperatura si prin urmare intreaga circulatie musonica.

Cercetatorii condusi de Anders Levermann au descoperit acum ca acest mecanism de feedback este foarte delicat si sensibil la perturbarile din exterior. Ecuatiile noului model pus la punct de acestia indica faptul ca exista o valoare critica de iradiere solara care declanseaza fenomenul: daca iradierea scade sub aceasta valoare (eventual din cauza poluarii din aer), nu se poate dezvolta clasica circulatie musonica.

De asemenea, tot prin intermediul acestui model si gratie analizei datelor din ultimii 60 de ani, oamenii de stiinta au calculat valorile critice pentru sistemele musonice in India, China, Bangladesh, Africa occidentala, America de Nord si Australia.

"Lucram la o mai precisa definire a vulnerabilitatii sistemului musonic. Oscilatiile intre luni cu precipitatii puternice si foarte slabe ar putea depasi capacitatile de adaptare ale populatiilor afectate", a declarat Jacob Schewe, unul dintre cercetatorii implicati in studiu. La momentul actual, in timp ce incalzirea globala ar putea provoca o crestere a nivelului precipitatiilor, emisiile de aerosoli, deosebit de abundente in China si India, ar putea reduce stabilitatea musonilor.

Studiile cu privire la istoria climei pe planeta indica faptul ca in decursul ultimilor 11 000 de ani s-a asistat de mai multe ori la schimbari neasteptate in structura regimurilor musonice.

Sursa: Le Scienze

CITESTES SI: