Invata sa jonglezi, face bine la creier
Particpantii la studiu au luat parte la un program de antrenament, cu durata de 6 saptamani, la sfarsitul caruia au fost capabili sa realizeze clasicele jonglerii cu trei bile.
Scanarea creierului prin metoda rezonantei magnetice a aratat ca acesti participanti prezentau o crestere de cca. 5% a volumul substantei albe - din care sunt alcatuite fibrele nervoase care conecteaza intre ele diversele parti ale creierului - din santul intraparietal, comparativ cu participantii dintr-un grup de conttrol, care nu fusesera antrenati pentru a jongla.
Desi nu se stie inca daca aceasta crestere se datoreaza inmultirii numarului de fibre nervoase sau ingrosarii stratului de mielina (substanta cu rol izolator) care acopera fibrele, rezultatele arata ca deprinderea unei activitati complexe poate produce in mod schimbari semnificative la nivelul tesuturilor nervoase.
In contrast cu teoriile care privesc creierul adult ca pe un organ care nu-si mai poate imbunataiti structura, ci poate doar sa involueze cu varsta, studiul de la Oxford arata ca, in realitate, creierul este un organ plastic, capabil sa-si modifice structura cailor de transmitere a informatiilor, ceea ce deschide noi perspective in tratamentul unor boli grave ale sistemului nervos central, precum scleroza multipla.
Sursa: BBC
Citeste Recuperarea din IAD: cand internetul dauneaza grav sanatatii
Citeste si:
-
Creierul uman are "superviteza" de
reactie
-
Un creier in forma, chiar si la 115
ani
-
Creierul functioneaza la maxim la 39 ani, dupa
care...