Cea mai mare extinctie din istoria planetei, provocata de un vulcan siberian

02 10. 2009, 12:39

Dupa apocaliptica eruptie a vulcanului, au urmat ploile acide, care au durat sute de mii de ani si au ucis 90% din formele de viata care populau Pamantul la acea vreme, inclusiv plantele si vegetatia.

Analiza unei specii foarte vechi de ciuperca care se regaseste in padurile moarte a putut oferi cercetatorilor o imagine generala asupra cataclismului care a avut loc in urma cu 250 de milioane de ani. Echipa internationala a concluzionat ca organismele microscopice, cunoscute sub denumirea de Reduviasporonite, au putut acapara intreg Globul, manate de apetitul lor pentru copacii putreziti.

"Studiul ne arata ca nicio planta si nicio forma de viata animala nu a scapat de impactul acestei catastrofe globale", declara profesorul Mark Sephton, din cadrul Colegiului Imperial din Londra. "In mod ironic, ceea ce a dus la disparitia faunei si florei in general, a permis ciupercilor sa cucereasca planeta."

Dovezi fosile ale reduviasporonitelor arata ca acestea au populat planeta intre 290 si 199 de milioane de ani urma, in perioada geologica Permian-Triasica, cand Pamantul avea un singur continent gigantic denumit Pangeea. Datele culese sugereaza o inmultire masiva a acestei specii in toata Pangeea, spre sfarsitul perioadei Permiane.

"Masiva eruptie vulcanica a fost cea mai mare din istoria planetei, pentru ca a resetat ceasul evolutiei", declara profesorul Sephton in lucrarea sa, publicata in revista Geology.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI: