Cum ne imbatraneste musculatura

01 10. 2009, 12:05

Studii precedente realizate de aceeasi echipa de oameni de stiinta, condusa de Irina Conboy, au evidentiat capacitatea celulelor stem adulte de a repara si substitui tesutul muscular deteriorat, gratie unui mecanism guvernat de semnale moleculare transmise de tesutul adiacent. Sunt tocmai aceste semnale cele care dispar odata cu inaintarea in varsta, obstructionand regenerarea celulelor musculare.

De asemenea, un alt studiu realizat anterior a dus la descoperirea faptului ca celulele stem sunt dotate cu un receptor denumit Notch, capabil sa declanseze cresterea acestora atunci cand este activat. Aceleasi celule dispun si de un receptor pentru proteina TGF-beta, care atunci cand este activata in exces, stabileste o reactie in lant in masura sa inhibe capacitatea celulei de a se divide.

In articolul publicat recent in revista de specialitate EMBO Molecular Medicine, cercetatorii au explicat ca la soareci, imbatranirea este in parte asociata cu declinul progresiv al receptorului Notch si cresterea nivelurilor proteinei TGF-beta, care blocheaza capacitatea celulelor stem de a reconstrui in mod eficient tesuturile organismului.

In cadrul acestui ultim studiu, oamenii de stiinta au reusit sa identifice felul in care musculatura umana este activata de aceleasi trasee biochimice, evidentiind pentru prima oara ca asa-numita "MAPK" (protein kinaza mitogen activata) reprezinta un factor de reglare a activitatii Notch, esentiala si pentru repararea muschilor umani, este dezactivata in tesutul imbatranit.

"Insusi faptul ca traseul a fost conservat in decursul evolutiei, de la nematode la fiintele umane, demonstreaza importanta functiei sale", a comentat Conboy.

Sursa: Le Scienze

Citeste Traditiile mafiote italiene, legile nescrise ale crimei, episodul de astazi al maratonului Descopera Secretele Mafiei.

CITESTE SI: