Inghetata si cartofii prajiti “ne iau mintile”
Descoperirea apartine cercetatorilor de la Soutwestern Medical
Center din cadrul Universitatii Texas, care au demonstrat ca la
baza acestui mecanism se afla un anumit acid gras, acidul palmitic.
"In mod normal, corpul nostru ne spune cand am mancat suficient,
dar acest lucru nu se intampla in cazul unor alimente deosebit de
bune", a declarat Deborah Clegg, sefa echipei de cercetatori care a
realizat studiul in cauza pe rozatoare.
Oamenii de stiinta au demonstrat ca intreaga chimie a creierului se
poate schimba intr-un timp foarte scurt. Cand mancam ceva foarte
bogat in grasimi, a explicat Clegg, creierul se blocheaza si
dezvoltam rezistenta la mesajele transmise de insulina si leptina.
Prin urmare, intrucat nu mai "receptionam" mesajul de satietate,
sfarsim prin a manca foarte mult. In creierul cobailor,
cercetatorii au reusit sa fotografieze actiunea a trei tipuri
diferite de acizi grasi, administrati prin metode diverse. A fost
utilizat acidul palmitic (prezent in unt, branzeturi, lapte si
carne), acizii grasi monosaturati si acidul oleic, cel din uleiul
de masline. "Am remarcat ca acidul palmitic reduce in mod specific
abilitatea insulinei si a leptinei de a activa acea cascada de
semnale intracelulare care ne face sa ne oprim din mancat cand
suntem satui", a mai precizat cercetatoarea.
Sursa: La Stampa