Clorul din piscine mareste riscul de astm la copii

15 09. 2009, 17:29

Studiul, realizat de mai multe echipe de cercetatori europeni, a implicat 847 de participanti, cu varste cuprinse intre 13 si 18 ani. Cu totii obisnuiau sa inoate, cu frecvente diferite, in piscine aflate in aer liber sau in interior.

114 dintre acestia frecventau piscine in care era utilizat un sistem de dezinfectare a apei pe baza de cupru si argint. Ceilalti inotau in piscine in care apa era tratata cu dezinfectantul cel mai obisnuit - clorul.

Rezultatele au aratat ca aproximativ jumatate dintre copii prezentau o sensibilitate innascuta la efectele clorului.

Copiii care fusesera cel mai mult expusi la clor prezentau un risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta rinite alergice si de 3-6 ori mai mare de a se imbolnavi de asa-numita "febra de fan", o rinita alergica sezoniera, determinata de sensibilitatea la polenul anumitor plante si care apare in perioada de inflorire a plantelor respective.

Adolescentii care acumulasera peste 1000 de ore de inot in apa tratata cu clor prezentau un risc de 8 ori mai mare de a dezvolta astm bronsic, in comparatie cu cei care inotasera in ape dezinfectate prin alta metoda.

Cercetatorii au sugerat ca vaporii de apa clorinata ar facilita patrunderea substantelor alergene prin mucoasa respiratorie.

Desi inotul are numeroase beneficii pentru sanatatea copiilor, cercetatorii recomanda parintilor sa fie atenti la semnele care pot indica prezenta unei cantitati prea mari de clor in piscina: mirosul puternic de clor al apei si aparitia, la copii, a unor simptome precum usturimi ale gatului sau ale ochilor.

Sursa: CBC

CITESTE SI: