Home » D:News » Care este cel mai rece, cel mai uscat si cel mai calm loc de pe Pamant?

Care este cel mai rece, cel mai uscat si cel mai calm loc de pe Pamant?

Care este cel mai rece, cel mai uscat si cel mai calm loc de pe Pamant?
Publicat: 02.09.2009
Cercetarile astronomilor australieni si americani i-au condus pe acestia in ceea ce pare a fi cu adevarat cel mai friguros, cel mai arid si cel mai static loc de pe intreaga planeta: Ridge A, Antarctica.

Se crede ca niciun om nu a calcat vreodata aici, dar astronomii spera ca aceste locuri vor furniza in curand imagini similare celor obtinute cu ajutorul Telescopului Spatial Hubble – de trei ori mai clare decat oricare alte fotografii facute vreodata cosmosului de la sol.

Echipa de cercetare australiano-americana a combinat datele obtinute de la sateliti si de la statiile terestre cu modele climatice computerizate, intr-un studiu menit sa evalueze numarul mare de factori care influenteaza astronomia – plafonul de nori, temperatura, stralucirea cerului, vaporii de apa, viteza vantului si turbulentele atmosferice –, si sa identifice locul de pe Pamant optim desfasurarii observatiilor de acest fel.

Oamenii de stiinta au indicat astfel o locatie cunoscut sub denumirea de Ridge A (Creasta A), aflata la altitudinea de 4.053 metri pe Platoul Antarctic. Nu este doar un punct foarte izolat, ci si extrem de rece si de uscat. Studiul a evidentiat ca Ridge A are pe timpul iernii o temperatura medie de minus 70 grade Celsius si o umiditate atmosferica ce nu depaseste adesea grosimea unui fir de par uman.

“Calmul” ireal al acestui loc denota un nivel extrem de scazut al  turbulentelor atmosferice care dau in alte parti senzatia de licarire a stelelor: “Este atat de linistit incat aproape ca nu exista deloc vant sau fenomene meteorologice”, sustine Dr. Will Saunders, de la Observatorul Anglo-Australian, coordonatorul studiului.

“Imaginile astronomice captate de pe Ridge A ar trebui sa fie de cel putin trei ori mai clare decat in cazul celor mai bune locatii folosite in prezent de astronomi. Pentru ca cerul este acolo mult mai intunecat si mai uscat, inseamna ca un telescop de dimensiuni modeste ar trebui sa se dovedeasca la fel de puternic precum cele mai mari telescoape folosite oriunde altundeva in lume”, a mai adaugat specialistul.

Sursa: Stumbleupon

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase