La multi ani, progres! Se implinesc 150 ani de la prima extractie petroliera
Descoperirea ca mari cantitati de petrol pot fi exploatate din subteran a marcat inceputul unei ere in care acest combustibil fosil convenabil a devenit sursa dominanta de energie in America si mai apoi in toata lumea.
Dar ceea ce a inceput in urma cu 150 ani nu va mai dura o perioada similara, si poate nici macar alti 50 de ani. Era petrolului ieftin se apropie de final si, cu o noua tranzitie de tip energetic pe urmele noastre, trebuie sa extragem toate invatamintele valoroase din istoria remarcabila a petrolului.
Atunci cand Drake si altii si-au introdus sondele in sol, niciuna dintre industriile chimica, de masini sau a plasticului nu exista. Hidroenergia reprezenta pana in acel moment sursa energetica industriala dominanta. Motoarele cu aburi ce ardeau carbuni erau pe val, dar sistemul energetic american incepuse sa utilizeze, cumpatat, combustibilii fosili. Rolul initial al petrolului a fost insa concentrat asupra iluminatului, la cel de materie prima pentru motoare ajungand de-abia zeci de ani mai tarziu.
Inainte de 1860, petrolul reprezenta o curiozitate: oamenii il colectau cu ajutorul paturilor sau il faceau sa erupa natural la suprafata prin executarea unor fisuri in pamant. Ocazional, il consumau ca pe un medicament sau isi frecau incheieturile bolnave cu el.
Astazi, amploarea industriei petroliere este una uluitoare, dar incepe sa devina limpede ca rezerva mondiala de petrol va ajunge curand la epuizare, daca nu cumva acest lucru s-a intamplat deja. Cautarea de surse de energie alternativa a pornit in tromba. Daca aceasta cursa va decurge asa cum prezic unii analisti din industria petrolului, civilizatia umana se va prabusi de pe “stanca energiei”. Totusi, daca istoria ne-a invatat ceva, acel lucru este ca sursele de energie pot fi schimbate, nu de pe o zi pe alta, dar in timp cu siguranta.
Sursa: Wired
CITESTE SI: