Planeta care “nu ar trebui sa existe”

28 08. 2009, 11:40

Descoperirea, raportata in numarul din aceasta saptamana al revistei Nature de catre Coel Hellier de la Universitatea Keele din Marea Britanie, supune unei mari provocari intelegerea noastra cu privire la interactiunile fluctuante ale sistemelor planetare.

Planeta, botezata WASP-18b, apartine unei clase deja comune de planete extrasolare cunoscute sub denumirea “hot Jupiters” – planete masive banuite ca s-au format departe de stelele in jurul carora graviteaza, migrand spre acestea in timp.

WASP-18b este atat de masiva si atat de apropiata de steaua sa, incat interactiuniile fluctuante dintre stea si planeta ar fi trebuit sa provoace macinarea intrinseca a planetei pana la distrugerea sa in mai putin de un milion de ani.

Totusi, asa cum arata Hellier si colegii sai, steaua “tutore” a lui WASP-18b are aproximativ un miliard de ani, facand din observarea planetei un eveniment la o mie. Cum poate fi explicata aceasta descoperire neverosimila? O posibilitate ar fi ca disiparea fluctuatiilor din sistemul lui WASP sa fie de o mie de ori mai scazuta decat in Sistemul Solar; aceasta si alte posibile explicatii sunt discutate in prezent de catre oamenii de stiinta de la majoritatea observatoarelor lumii.

Sursa: Sciarticleblog

CITESTE SI: