Oamenii de stiinta sunt de parere ca in craterele adanci si intunecate aflate la poli s-ar putea ascunde apa sub forma de gheata, descoperire ce ar reprezenta o sursa pretioasa pentru viitorii exploratori lunari.
Apa sub forma de gheata poate fi distinsa usor de alte materiale, in functie de modul in care variaza ecourile radarului. In 1994, sonda spatiala americana Clementine a reusit sa detecteze niste semnale pe radar, banuite a fi semne ale prezentei apei pe Luna.
Experimentul in care sunt implicate agentiile spatiale americane si indiene va genera o noua ocazie de a obtine mai multe informatii referitoare la suprafata selenara.
“Este un experiment unic, care nu poate fi realizat decat in prezenta a doua sonde spatiale pe orbita, in acelasi timp”, declara Jason Crusan, reprezentant NASA. In data de 20 august, cele doua probe, Lunar Reconnaissance Orbiter si Chandrayaan-1, s-au aflat la o distanta de doar cativa kilometri una de cealalta, ceea ce a necesitat o foarte buna coordonare intre NASA si Organizatia Indiana de Cercetare a Spatiului. In prezent, misiunea se afla in plina desfasurare.
Sursa: New Scientist
CITESTE SI: