Creierul uman este un “motor al cunoasterii”?
Atat religia, cat si credinta intr-o fiinta supranaturala reprezinta o consecinta naturala a modului in care fintele umane sunt conectate intre ele: creierele noastre au evoluat spre a deveni “motoare ale credintei”. Este si aceasta o ratiune pentru care nu ar trebui sa acceptam convingerile noastre, si mai ales pe cele religioase, ca fiind corecte, este de parere britanicul.
Fiind un analist fervent al subiectului, Wolpert nu vede niciun motiv pentru care ar trebui sa-si schimbe orientarea reductionista, materialista, si ateista asupra Universului, convins fiind ca demolarea motorului credintei va explica eficient felul in care oamenii sunt diferiti de alte animale. “Consider credintele religioase ca fiind, cel putin partial, determinate genetic. Cum altfel s-ar putea explica faptul ca nu s-a descoperit niciodata o societate lipsita de vreo forma de religie?”, declara Wolpert.
Cercetatorul mai crede si ca ceea ce ne face umani este tehnologia, felul in care stramosii nostri au descoperit cum sa manipuleze lumea naturala. Asadar, crearea de instrumente este cea care ne-a facut umani; primii hominizi au inteles cauza si efectul si au ajuns sa creada in zei nevazuti si in spirite ca in niste cauze ale marilor mistere ale vietii, inclusiv moartea.
Dar cum ne duc toate astea la Dumnezeu? “A fost conceptul mental al cauzei si al efectul cel care a fost critic in aceasta chestiune. Odata ce ai acest concept care iti permite sa manufacturezi unelte complexe, iti doresti apoi sa intelegi lucruri mai profunde – de ce ne imbolnavim, ce se intampla cand murim, de ce Soarele rasare si apune. Si acestea trebuie sa aiba o cauza. Iar asta este originea credintei”, sustine Lewis Wolpert.
Sursa: DailyGalaxy
CITESTE SI: