Home » D:News » Ce ascunde Pamantul sub scoarta sa?

Ce ascunde Pamantul sub scoarta sa?

Ce ascunde Pamantul sub scoarta sa?
Publicat: 21.08.2009
Oamenii de stiinta sunt de parere ca zonele intinse care manifesta conductivitate electrica la nivelul mantalei, regiunea ingusta situata intre scoarta Pamantului si nucleul acestuia, tradeaza prezenta apei.

Cercetatorii au elaborat o harta tridimensionala a Pamantului, evidentiind zonele in care electricitatea “curge” mai usor. Aceste puncte pe harta corespund zonelor de subductie, acolo unde se produce scufundarea crustei sub o placa litosferica adiacenta.

Descoperirea a constituit o surpriza pentru oamenii de stiinta, intrucat faliile de subductie sunt mai reci, prin urmare ar trebui sa fie mai putin conductoare. Anomalia poate fi explicata prin prezenta apei, care este trasa in jos in timpul procesului de subductie, crescand astfel conductivitatea.

“Modelul arata o asociere stransa intre zonele de subductie si conductivitatea intensa, iar cea mai simpla explicatie este apa”, declara conducatorul acestui studiu, profesorul Adam Schultz din cadrul Oregon State University, S.U.A.

“In realitate, nu stim exact cat de multa apa se afla pe Pamant. Exista anumite dovezi care indica ca sub fundul oceanelor se afla de cateva ori mai multa apa decat in toate oceanele lumii luate impreuna”, adauga profesorul Gary Egbert.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase