Asemenea proprietati extreme prezic sfarsitul vietii scurte a unei stele regale. Cu o varsta de numai cateva milioane de ani, Betelgeuse se apropie deja de finalul existentei sale, fiind sortita sa explodeze in scurt timp ca o supernova. Atunci cand acest lucru se va intampla, evenimentul ar trebui sa fie usor observabil de pe Pamant, chiar si pe timp de zi.
Supergigantele rosii mai pastreaza inca unele mistere nerezolvate. Unul dintre ele este felul in care acesti uriasi imprastie cantitati uriase de materie – echivalente cu aproximativ masa Soarelui – in numai 10.000 de ani. Doua echipe de astronomi au folosit Telescopul Foarte Mare (VLT) al ESO, precum si cele mai avansate tehnologii pentru a se uita mai bine la steaua gigantica.
Prima echipa a utilizat instrumente optice adaptabile, NACO, combinate cu asa-numita tehnica a “imagisticii norocoase”, pentru a obtine cea mai clara imagine dintotdeauna a lui Betelgeuse, chiar si prin atmosfera terestra. Cu ajutorul tehnicilor de captare, doar cele mai clare “ipostaze” au fost selectate si apoi combinate pentru a obtine o imagine mult mai limpede decat ar fi putut fi o singura fotografie cu expunere mare. Imaginile NACO rezultate aproape au atins limita teoretica de claritate pe care o poate obtine un telescop de opt metri.
Sursa: Sciarticleblog
CITESTE SI: