Au fost descoperite fosilele celui mai vechi vertebrat arboricol
Suminia getmanovi , un animal cu lungimea de cca. 50 cm, bine adaptat vietii in coroana copacilor, este cel mai vechi vertebrat arboricol cunoscut pana in prezent.
Peste o duzina de schelete fosile ale acestei specii, exceptional de bine conservate, incluzand atat adulti, cat si pui, au fost descoperite in Rusia, intr-un singur bloc de roca. Paleontologii presupun ca acesti indivizi au pierit cu totii deodata, poate din cauza unei alunecari de teren sau a altui eveniment catastrofal.
Fosilele dateaza de la sfarsitul Paleozoicului (in urma cu 260 de milioane de ani) si apartin unor animale foarte bine adapatate vietii in copaci. Suminia getmanovi avea un deget opozabil, membre anterioare cu degete lungi si o coada prehensila.
Pentru paleontologii Jörg Fröbisch ( de la Field Museum din Chiacago, SUA) si Robert Reisz (Universitatea din Toronto, Canada), a fost o surpriza descoperirea unor fosile de vertebrate arboricole atat de vechi, dovedind ca acest “stil de viata” a aparut, in cursul evolutiei, mai devreme decat se crezuse pana acum. Unele dintre vertebratele care traiau pe atunci au descoperit si exploatat, astfel, o noua nisa ecologica, utilizand o noua sursa de hrana (frunzele copacilor) si scapand de pradatorii care traiau, deocamdata, doar la nivelul solului.
Sursa: Science Daily
CITESTE SI: