Expeditia, demarata in 2005 si concentrata pe sectorul Roiho din estul insulei, a condus la descoperirea a 45 de pesteri ce gazduiesc diverse obiecte arheologice, precum capete de sageti, sulite, topoare, ustensile, petroglife (gravuri pe pietre) si aproximativ 30 schelete umane. Speologii au confirmat ca pesterile au fost folosite de locuitorii insulei ca un refugiu din calea razboaielor tribale, intr-un timp cand societatea se afla pe marginea colapsului ca rezultat al conflictelor, al degradarii mediului cauzate de defrisari, al secetei si al foametei.
“A fost o revelatie. Stiam de existenta acestor pesteri si faptul ca sunt aici de secole, dar nu ne asteptam la asemenea varietate, cantitate si particularitati”, sustine Enrique Tucki, administrator al Parcului National Rapa Nui, asa cum este denumita Insula Pastelui de catre localnici.
“Sa patrunzi in aceste pesteri inseamna sa intri adanc in istoria Rapa Nui, in locuri misterioase si necunoscute. Un intreg voal de enigme a fost ridicat atunci cand aceste labirinturi subterane au fost explorate, uneori cu piciorul, alteori taras”, a mai adaugat oficialul.
Sursa: Santiagotimes
CITESTE SI: